Zakaj otroci z okvaro sluha nočejo poslušati pravljic?

Večja kot je okvara sluha težje pridobimo otrokovo pozornost ob branju pravljic. Z stopnjo naglušnosti pa je povezano razumevanje prebranega. Zato ni čudno, da večja kot je okvara sluha manj otrok razume prebrano besedilo in prav zaradi  razumevanja otrok ne posluša pravljice. Za širjenje besednega zaklada pa je pomembno poslušanje pravljic prav v zgodnjem otrokovem obdobju.

Kako pripraviti otroka z okvaro sluhu, da bo poslušal pravljico?

Imam 15.let staro hčerko s popolno okvaro sluha. Pri treh letih je dobila polžkov vsadek. Pri otrocih s tako izgubo sluha je branje pravljic pravzaprav nemogoče, saj otrok pri treh letih praktični ni razumel ničesar.
Starši gluhih otrok smo pravzaprav prikrajšani užitkom ob branju zgodbic za lahko noč. Tega dejstva pa jaz nisem želela sprejeti.
Vsak otrok rad gleda risanke in vsak otrok uživa v lutkovni predstavi in ko to povežeš prideš do rešitve.

V treh korakih do poslušanja pravljic za lahko noč

Najprej je potrebno izbrati takšno risanko za katero obstaja tudi knjiga. Jaz sem izbrala Sneguljčico in sedem palčkov. Danes pa je teh možnosti še bistveno več. Na primer Čebelica maja, Mojster Miha… Otrok naj risanko pogleda, čim večkrat.
Naslednji korak je lutkovna predstava. Najprej sem sama odigrala vse junake, a je hitro eno vlogo prevzela hčerka. In sicer v Disneyevi različi Sneguljčice in sedem palčkov. Sneguljčici pomagajo živali pospraviti palčkovo hišico. Srnica pomiva posodo, ker jo pomiva z jezičkom jo Sneguljčica ošteje: » Ne z jezičkom, z vodo se pomiva!« in zažuga. In prav ta odlomek je hitro prevzela hčerka.

Večjo otrokovo pozornost bomo pridobili, če bo v risanki  več dogodkov, kjer bo otrok lahko uporabil spontano kretnjo. Zraven pa bo posnemal tudi glas.

In smo na cilju.  Zvečer bomo to zgodbico lahko otroku prebrali za lahko noč. Saj  jo bo otrok  razumel.

Veliko užitkov ob branju pravljic

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *